Att rösta blankt och att inte rösta alls – om den väsentliga skillnaden

december 13, 2008 at 9:05 e m 10 kommentarer

På tala om allt ståhej efter de för mig mycket trevliga nyheterna att vår allas Barack Obama har vunnit det amerikanska presidentvalet så kändes det aktuellt för mig och pappa att ge oss in i en av våra många politiska diskussioner.

Trots att pappa och jag alltid börjar våra debatter med det ogrundade antagandet att vi är meningsmotståndare visar det sig alltid att vi har otroligt mycket gemensamt på det politiska planet, så även denna gång. Efter att vårt samtal om presidentvalet urartat till mer djupa moraliska dilemman så kom vi in på ämnet om hur röstsystem fungerar, bör fungera och hur man kan utnyttja dessa.

Nu när jag sitter här själv har jag inte riktigt släppt tankarna på röstsystemet och frågar mig själv vad som egentligen är den briljanta poängen med att rösta blankt. Är det någon form av lam sympatigåva från våra politiker för att göra det bekvämt för dem som pga. tveksamhet har fastnat i det stora farliga ingenmanslandet mellan att rösta och inte rösta?

Det är enligt mig ett tämligen klent påfund och bidrar ingenting till vare sig politikerna eller väljaren själv… eller kanske till politikerna.

Föreställ er att 11 % av den svenska befolkningen skulle rösta blankt och resten på diverse partier – ja, då hade allt varit så mysigt och demokratiskt och partiledarna hade format ett fånigt flin på sina läppar. För en blank röst är inget uppror, en blank röst indikerar inte att något är fel, en blank röst är så långt ifrån ett ställningstagande som möjligt.

Men om det plötsligt skulle vara så att dessa 11 % bestod av människor som fått nog på alla tomma löften och använder sin demokratiska rättighet att inte rösta som ett ställningstagande mot den förande politiken – ja, då hade debatterna svämmat över såväl som i tidningarna som på Internet. Och det är väl det vi vill? Vi vill väl ha en konstant pågående debatt om de problem som får folk att inte rösta i ren protest? Vi väl att våra politiker tar oss på allvar och går till botten med de brister som uppstår i samhället?

politiker

Det kommer naturligtvis inte att hända om dessa tveksamma människor i ingenmanslandet röster blankt. Politikerna vill att vi skeptiker bara ska tacka och ta emot den blanka röst som erbjuds – istället för att inte rösta alls så att de måste stå till svars för folkets missnöjdhet när debatternas titlar kryllar på löpsedlarna. Politikerna är nöjda så länge ansvaret skyfflas över på folket istället för att ta tag i saken själva.

Tänk om politikerna för en gångs skull kunde lyssna på folket. Tänk vad som kunde komma fram om det gjordes en omfattande undersökning bland dem som inte röstar, där man tar reda på vad som fått människor att vända sig emot röstsystemet?

Men det är väl däri problemet ligger. Våra politiker är rädda för vad som kan komma fram i en sådan undersökning. Istället hänvisas den skeptiska människan till den blanka bekväma rösten – som inte är någon sympatigåva till folket, det är någonting som våra politiker viftar med för att vi inte ska titta åt andra hållet.

Over and out!
/Natascha

Annonser

Entry filed under: Politik/samhälle.

Pheeew! Sverige – ett grönt land?

10 kommentarer Add your own

 • 1. Rick Falkvinge (pp)  |  december 13, 2008 kl. 11:22 e m

  Hej Natascha,

  när valresultatet sammanställs så struntar man i största allmänhet i blankröster. De räknas bara som ogiltiga röster och noteras bara som ett antal vid sidan av.

  Se
  http://www.val.se/val/val2006/slutlig/R/rike/roster.html

  Dessutom, eftersom det är makten som de etablerade partierna slåss om, så är de föga bekymrade över någon som inte hotar den.

 • 2. Olof  |  december 14, 2008 kl. 1:05 f m

  Att skylla det på politikerna känns felriktat, vi har ju ändå valt politikerna.

 • 3. Julia  |  december 14, 2008 kl. 4:06 e m

  jag kunde inte bry mig mindre om politik tror jag 😛

 • 4. Bimbo Boy  |  december 14, 2008 kl. 4:28 e m

  Hej sötnos! Vilka låtar saknar du? 🙂 Här finns en del:
  http://www.bimboboy.com/swe/musik/mp3/

 • 5. Skinhead barbiedoll  |  december 15, 2008 kl. 5:06 e m

  Jag röstar blankt för att visa att jag vill rösta, men inte på något av partierna som sitter. Det kommer jag troligtvis aldrig att vilja göra. Partipolitik är inte min krej. Tycker det är ett kraftigt ställningstagande, för varför skulle jag rösta på någonting jag inte tror på, lixåm? Det skulle kännas så oerhört fel. & samtidigt tycker jag det är lamt att inte rösta, vi bör visa att vi är kåta på vår rösträtt.

 • 6. HippieJonas  |  december 16, 2008 kl. 1:18 f m

  Jag röstar inte. Ser ingen poäng med att rösta när sossar och borgare står för samma sak. Om det gjorde någon skillnad skulle jag rösta, ring mig när det är dags.

 • 7. Emelie  |  december 16, 2008 kl. 7:03 e m

  Jag tycker det är våran skyldighet att rösta och jag har bara lust att sparka de som inte röstar i arslet och säga att de ska vara glada för att vi har våran rösträtt och inte lever i någon diktatur där någon maktgalen jävel styr och ställer.

  Att vi röstar blankt tycker jag att vi visar att vi värnar om våran rösträtt. De som skiter i att rösta, det är de som inte fattar ett skit om politik.

  Dessutom finns det många partier som inte är representerade i riksdagen man ändå kan lägga sin röst på.

 • 8. HippieJonas  |  december 17, 2008 kl. 12:45 e m

  Till Emelie:
  Vad är meningen med att rösta på ett parti som inte har en chans att komma in i riksdagen? Visa att man är missnöjd? Jag är säker på att Fredrik tänker över sina misstag riktigt ordentligt när han ser att KPML(r) har fått en halv procent mer…

 • 9. Emelie  |  december 21, 2008 kl. 10:41 e m

  För att visa sin ställning kanske? Man utnyttjar sin röst helt enkelt, även om de inte är med i riksdagen. Finns inga skäl till att inte rösta.

 • 10. HippieJonas  |  december 30, 2008 kl. 12:08 f m

  Till Emelie:
  Visa sin ställning för vem? Ingen kommer att se att just du röstat på ett litet pluttparti och även om tio tusen personer skulle gå och rösta på ett sådant parti skulle dom inte vara mer än en vattendroppe i havet. Att förändra politik genom att rösta är ett företag dömt att misslyckas eftersom du måste få med dig minst hälften av Sveriges befolkning för att lyckas. Lycka till säger jag bara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Senaste kommentarer

The Chosen One om Bloggdjungel
The Chosen One om Bloggdjungel
The Chosen One om Bloggdjungel
Penelope96 om Indoktrinering – när bli…
..... om Individens frihet…

%d bloggare gillar detta: